Kaseiinimuovin valmistus
Ajatuksena on kokeilla itse, kuinka varhaista biomuovia, kaseiinia, valmistettiin. Samalla harjoitellaan turvallisen työskentelyn toimintatapoja.
Tarvikkeet:
- keittolevy
- pieni kattila
- kuumuutta kestävä lämpömittari
- puuhaarukat sekoittamiseen
- mittalasi tai desimitta ainesosien mittaamiseen
- essut ja patakintaat sekoittajille
- leivinpaperia
- piparimuotteja
- veitsi massan pilkkomiseen
- (magneetteja tai magneettinauhaa)
- (suojalasit saa ottaa mukaan, vaikka niitä ei varsinaisesti tarvita)
Aineet:
- rasvatonta maitoa (4dl/askartelija)
- etikkaa (0,25dl/askartelija)
Maidon ja etikan sekoitussuhde:
- 4dl maitoa / 0,25dl etikkaa
- 4dl satsista saa noin 3 magneettia
Toimintaohjeet:
- kaada maito kattilaan, kattilan luona toimiville essut ja patakintaat!
- kuumenna maito noin 50 asteeseen, tarkkaile lämpömittaria
- lisää etikka samalla nopeasti sekoittaen
Hapan etikka saa maidon kaseiiniproteiinin saostumaan. (Nopeutettuna sama ilmiö, kuin pöydälle lämpimään unohtuneen maidon happaneminen!)
Saostunut muovi nostetaan kattilasta leivinpaperille, leikataan nopeasti (alkaa heti jähmettyä!) osiin ja joko muotilla tai puristellen muotoillaan nopeasti haluttuun muotoon.
Vaikka massa jähmettyy muotoon nopeasti, voi massan kuivuminen viedä parikin päivää.
Parin päivän päästä voidaan esimerkiksi liimata kaseiiniteos magneettiin, jolloin syntyy jääkaappimagneetti. Myös mahdollinen tuotoksen maalaaminen ja koristelu kannattaa jättää muutaman päivän päähän.
Kaseiinimuovi on haurasta: muinoin sitä on vahvistettu kastamalla valmiit tuotteet formaldehydiin. Tämä vaihe jätetään työpajassa väliin... ;)
Työpajan jälkeen pese ja kuivaa keittovälineet vedellä ja saippualla.